menu MENU
Ga voor actuele informatie over APSystems (APS) micro omvormers naar Onze vernieuwde website

YC600y en QS1 mogelijkheden

De APsystems YC600y (alsmede de QS1) is momenteel de meest innovatieve en ongeëvenaarde micro omvormer volgens de laatste stand der techniek.

Dit is wat deze omvormer zo bijzonder maakt: (Zie ook de informatiefolder)

 1. Een micro omvormer is op het dak geplaatst. Geen apparaat in de woning. Geen warmte onwikkeling, brom of piep. Er is geen ruimte in de woning nodig. Is niet te bedienen door de bewoners.
 2. Nominaal uitgangsvermogen van 300 Watt. Het maximum ligt aanzienlijk hoger.
 3. Panelen van veel meer dan 300Wp kunnen worden aangesloten (60 of 72 cellen). Aanbevolen tot 340Wp.
 4. ZigBee communicatie. Een mesh netwerk wat zeer grote afstanden kan omvatten.
 5. Communicatie gevoed door de panelen. Ook contact als er geen 230VAC aanwezig is op de omvormer.
 6. Reactief vermogen regeling. De cosinus phi kan (automatisch of op afstand) gevarieerd worden van voor tot na de 1. Dit is verplicht in de US en zal naar verwachting ook in Nederland gangbaar dan-wel verplicht worden. De YC600y / QS1 zijn geheel klaar voor de toekomst.

Mooi natuurlijk, maar wat heeft u eraan?

 1. De YC600y / QS1 is beter geschikt, dan welke andere micro omvormer ook, voor de moderne, met PERC cellen gebouwde, panelen.
 2. De ZigBee communicatie geeft bijvoorbeeld bij de sociale woningbouw, de mogelijkheid om met 1 monitoring unit, een flat of straat te monitoren terwijl iedere woning zijn eigen stroom invoer heeft vanaf het dak. Optioneel kan er per woning of appartement een eigen inlog code worden afgegeven voor de monitoring van alleen die specifieke woning. De woningbouwcorporatie blijft het overzicht, in detail per paneel, op het totaal houden.
 3. Bij bijv. een appartementencomplex van 30 woningen met 4 individueel aangsloten panelen levert deze ZigBee monitoringsmogelijkheid tot 32% investeringsbesparing op.
 4. De YC600y / QS1 communicatie en meet units worden gevoed vanuit de panelen. Dit houdt in dat de eigenaar (woningbouwvereniging) kan zien of bijvoorbeeld de stroomgroep in die woning is afgeschakeld. Dit is ook handig bij de installatie.
 5. Voor het beheer en onderhoud van de installatie is geen toegang tot de woning meer nodig. De huurder wordt hier niet meer mee belast.
 6. Het ZigBee netwerk werkt heel anders dan bijvoorbeeld Wi-Fi. ZigBee gebruikt extreem weinig energie en de communicatie unit, ECU, hoeft niet direct met iedere omvormer contact te maken. Bij een ZigBee netwerk wordt contact gemaakt met een of meerdere omvormers, die dan weer contact maken met de volgende enzovoort. Op deze manier is het mogelijk om grote afstanden (bijvoorbeeld een hele straat) te overbruggen terwijl de onderlinge verbindingen steeds over een relatief korte afstand lopen. Als 1 unit door omstandigheden niet meer mee zou doen, pakt het netwerk automatisch een andere als doorschakel punt.

Er zijn intussen in Nederland, via FocuS-E, al vele projecten in de woningbouw, succesvol, met de YC600y en QS1 gerealiseerd. 

Een aantal van deze projecten zijn voorzien van "shared monitoring" Een uniek oplossing van APsystems.  
De beheerder heeft via 1 inlog inzicht in het functioneren van alle panelen en micro omvormers. De "huurder" heeft via een eigen inlog inzicht in het functioneren van zijn panelen. Dit bespaart veel monitoringskasten.

 

 

FocuS-E B.V.
Finlandlaan 1
2391 PV Hazerswoude-Dorp

+31 35 60 29 670
info@focus-e.com

Privacyverklaring